Balancing Energy

Yin en Yang                           

Volgens de Oosterse beschouwing zijn Yin en Yang onveranderlijke oerkrachten die voortdurend op elkaar inspelen. Alles bestaat uit Yin en Yang. Er is niets dat alleen Yin of alleen Yang is.

Yang- energie daalt van de hemel naar de aarde. Omgekeerd stijgt Yin- energie van de aarde naar de hemel. Yang- energie is meer geconcentreerd, warm en snel. Daar tegenover is Yin- energie verspreid, traag en koel. In de wisselwerking tussen Yin en Yang is ook een derde kracht aanwezig.
Deze staat in Japan bekend als 'Ki', in China als 'Chi', in India als 'Prana' en in het oude Egypte als 'Ka'.
Chi staat voor levenskracht maar is niet hetzelfde als Yin of Yang.

 

Vijf elementen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als de krachten van Yin en Yang op elkaar inwerken ontstaan bepaalde fasen van ontwikkeling die alle dingen moeten doormaken.

Dat zijn de principes van de Vijf elementen:
Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.

Transformaties van de Vijf elementen zijn in de natuur herkenbaar. Er komt een knop aan de boom, daarna wordt het  een vrucht, het gaat groeien en rijpen. Na voltooiing van het rijpingsproces vindt ontbinding  plaats. De ontbinding is een bodem voor een nieuwe geboorte.
Het leven om ons heen is een continuïteit van een cyclische beweging van het ontstaan via rijping naar ontbinding.

De Vijf elementen staan altijd in verbinding met elkaar met de tendens om in balans te blijven. Er is sprake van een voedende relatie en een controlerende relatie tussen de elementen. Als er harmonie is dan zijn alle elementen in voedende en in controlerende relatie met elkaar in balans. Onbalans in één van de elementen heeft direct invloed op de totale verbinding tussen de elementen. 

 

HOUT

Dit element symboliseert Hout als hout, maar ook alle levende dingen. Het wordt geassocieerd met het voorjaar, activiteit en reputatie en staat voor het begin van groei.

VUUR

Dit element symboliseert warmte en licht, de exspansie en vergroting van dingen. Vuur is een sterk transformerende kracht. Het wordt geassocieerd met zomer, trots en succes.

AARDE

Dit element symboliseert energie en verandering. Het wordt geassocieerd met perioden tussen de seizoenen, toewijding, beheersing en vermeerdering.

METAAL

Dit element symboliseert volwassenheid en stabiliteit. Het wordt geassocieerd met de koelte van het najaar, compleetheid en vermaak.

WATER

Dit element symboliseert de vloeistoffen, de zuivering en ontbinding van dingen. Het wordt geassocieerd met de winter en kou. Het staat voor zowel onafhankelijkheid als zekerheid.